Actualitat

Blog

Asma i esport: una combinació possible i beneficiosa

L'asma no ha de ser un obstacle per a gaudir dels beneficis de l’exercici físic. Amb l'estratègia, la planificació, i seguint els consells del metge, les persones amb asma poden practicar esport de manera segura i efectiva,.

L’asma és una malaltia inflamatòria crònica de les vies respiratòries. Pot causar símptomes com sibilacions o xiulets, dificultat per respirar, opressió en el pit i tos, especialment durant l’exercici físic. Per a moltes persones, això pot semblar un obstacle insuperable per a la pràctica d’esport. Ara bé, la realitat és ben diferent: amb  l’estratègia i el tractament adequats, l’esport és segur i beneficiós per a la vida d’una persona asmàtica.

Beneficis de l’esport per a les persones amb asma

  • Millora la funció pulmonar: L’exercici regular pot augmentar la capacitat pulmonar, la resistència a l’exercici. A més, pot  reduir els símptomes d’asma i la freqüència de les crisis.
  • Enforteix el sistema immunològic: L’activitat física ajuda a reduir el risc d’infeccions respiratòries, un desencadenant comú de l’asma.
  • Controla el pes: Mantenir un pes saludable pot ajudar a prevenir l’empitjorament de l’asma.
  • Redueix l’estrès: L’exercici ésmanera eficaç de gestionar l’estrès, que també pot desencadenar crisis d’asma.
  • Millora la qualitat de vida: L’esport contribueix a un major benestar físic i mental, i a una millor qualitat de vida en general.

Consells per practicar esport amb asma

  • Consulta el metge: Abans de començar qualsevol programa d’exercicis, és important parlar amb el teu metge, especialment si tens asma diagnosticada. El metge pot avaluar la teva condició i proporcionar-te recomanacions específiques sobre quines activitats són segures per a tu i com manejar els símptomes durant l’exercici.
  • Tria els esports adequats: Alguns esports, com la natació, el ciclisme i la marxa, solen ser ben tolerats per les persones amb asma. Altres, com els esports d’equip de contacte o els esports que es practiquen en ambients freds i secs, poden ser més problemàtics.
  • Comença a poc a poc: Augmenta la intensitat i la durada dels entrenaments gradualment per evitar desencadenar els símptomes d’asma.
  • Escalfament i refredament adequats: Abans de començar qualsevol activitat física, dedica uns minuts a escalfar els músculs i, després de finalitzar, refreda’t lentament. L’escalfament ajuda a preparar els teus músculs i vies respiratòries per a l’activitat física, mentre que el refredament t’ajuda a recuperar-te gradualment i a prevenir la broncoconstricció.
  • Escolta el teu cos: Presta atenció a com et sents durant l’exercici i para si experimentes símptomes d’asma És important no ignorar aquests símptomes i buscar ajuda mèdica si cal.
  • Porta sempre l’inhalador: Sempre que facis exercici, porta l’inhalador de rescat i qualsevol altra medicació que t’hagi indicat el  metge i puguis necessitar. Els broncodilatadors d’acció ràpida, com els inhaladors de rescat, poden ajudar a alleujar els símptomes d’asma durant l’exercici.
  • Evita els desencadenants: Si identifiques factors que desencadenen els teus símptomes d’asma, com ara el pol·len, la contaminació o l’aire fred, pren mesures per evitar-los o minimitzar la teva exposició durant l’exercici.

 

En síntesi, l’asma no ha de ser un obstacle per a gaudir dels beneficis de l’exercici físic. Amb el coneixement, la planificació, l’atenció adequades i seguint sempre els consells del metge, les persones amb asma poden practicar esport de manera segura i efectiva, i millorar la seva salut i el benestar en general.

Etiquetes: 

asma, asma i esport, consells, exercici físic

Qui som

Som l’asseguradora de l’esport!

Cobrim els accidents esportius de federacions de tot l’Estat, consells esportius, lligues de futbol i bàsquet (no federat), gimnasos, piscines, grups esportius, curses populars.

Gaudeix de la tranquil·litat de confiar en una mutualitat ètica i propera, que sempre estarà al teu costat!

Contacte

Vols informació sobre les nostres assegurances esportives i d’oci i temps lliure?

Newsletter

Subscribe to our newsletter

[wpforms id="468"]
This site is registered on wpml.org as a development site. Switch to a production site key to remove this banner.